Vinska cesta Jeruzalem
Ponosno in razkošno se pnejo Ljutomersko Ormoške gorice med Muro in Dravo, že čisto blizu hrvaške meje. Ne slovijo samo zaradi vin, pač pa tudi zaradi lepote pokrajine, za katero mnogi menijo, da spada med najlepše na svetu. Na območju Ljutomersko - Ormoških goric je trta, prednica današnje, rasla že v mlajšem terciarju. Prihod Rimljanov je s seboj prinesel kvalitetno trto, ki je odslej uspevala v novi domovini med Muro in Dravo. Zaradi pestrosti sort belega vina ter različnih kakovostnih stopenj in okusov, lahko govorimo o pravi simfoniji v belem. Sladokusec lahko izbira med šiponom, laškim ali renskim rizlingom, chardonnayem, sauvignonom in belim pinotom, poleg tega pa paleto dopolnjujejo še sivi in modri pinot, traminec, rumeni muškat in muškat otonel, rizvanec, kerner in ranina.

Idealne lege za različna vina omogočajo proizvodnjo vin najvišjih kakovosti.

V 12. stoletju, ko je na tem območju bival nemški križarski red, je svoje ime dobil tudi biser Ljutomersko - Ormoških goric - slovenski Jeruzalem. Jeruzalem s svojim svetim imenom, energetskimi silnicami, prekrasnimi razglednimi točkami in romarsko cerkvico upravičeno nosi ime nebeški kraj. O tem je prepričal že križarje, ki so v 13. stol. iskali pot v današnji izraelski in palestinski Jeruzalem. Kraj je dobil ime po sliki Žalostne Matere Božje, prinešene iz izraelskega in palestinskega Jeruzalema in kopija slike še danes krasi glavni oltar cerkve Žalostne matere Božje. V bližini cerkve je Babji klanec, kjer so domačinke davnega leta 1664 premagale turško četo, ki se je vračala iz boja pri St. Gothardu – Monoštru.

Narava ob Vinski cesti Jeruzalem v vseh letnih časih zažari v prav posebni intenziteti barv in oblik, kar popestri obiskovalcem tudi gostoljubnost ponudnikov vinske ceste. Turistične kmetije, vinotoči, vinogradniki, izdelovalci unikatnih predmetov in drugi ponudniki, vabijo skozi vse leto v goste. Potovanje po vinski cesti je možno peš, z bagerlijem, z avtomobilom, s kolesom ali z avtobusom.

Jeruzalem so zaznamovali Rimljani, ki so prinesli predhodnico današnje vinske trte, križarji in romarji s svojimi pohodi v Sveto deželo in Turki z osvajanji zahoda. Jeruzalem, kot vinska dežela Slovenije, je stičišče raznolikosti.

Video Jeruzalem - Svetinje - Veličane 1:

Video Jeruzalem - Svetinje - Veličane 2:

Panoramska slika Jeruzalem, Svetinje, Veličane - Za premik po sliki uporabite miško. Miško premaknite po sliki v levo za premik v levo stran in desno za premik v desno stran. Bolj ko miško premaknete v določeno smer, hitreje slika drsi v tisto smer. Počakajte, da se slika naloži.

Panoramska slika Svetinje, Veličane, Jeruzalem - Za premik po sliki uporabite miško. Miško premaknite po sliki v levo za premik v levo stran in desno za premik v desno stran. Bolj ko miško premaknete v določeno smer, hitreje slika drsi v tisto smer. Počakajte, da se slika naloži.