Kacin: Slovenija bo prisiljena umakniti Hrvaško s seznama varnih držav

Priprave na drugi val epidemije: Vzpostavitev aplikacije, nižanje dovoljenega števila oseb na prireditvah ter potencialni umik Hrvaške s seznama varnih držav.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 29. junij 2020 ob 11:58
Hrvaška bi lahko bila kmalu umaknjena iz zelenega seznama

Hrvaška bi lahko bila kmalu umaknjena iz zelenega seznama

V ponedeljek na izjavi za javnost govori govorec COVID-19, veleposlanik Jelko Kacin glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo bolezni COVID-19. Kot je povedal, je Vlada RS na sinočnji seji določila besedilo predloga Zakona o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val COVID-19 PKP4 ter ga bo predložila v obravnavo in sprejetje Državnemu zboru po nujnem postopku.

S PKP4 se dopolnjujejo začasni ukrepi za omilitev in odpravo posledic COVID-19. Poglavitne rešitve so podaljšanje ukrepa čakanja na delo, nadomestilo za odrejeno karanteno, ukrepi s področja institucionalnega varstva ter mobilna aplikacija za obveščanje o stikih. "S predlogom zakona PKP4 se podaljšuje trajanje ukrepa delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delu do 31. julija 2020. Podaljšanje bo možno največ dvakrat, vendar ne dlje kot do 30. septembra 2020. V predlogu zakona PKP4 je nekaj dopolnitev, ki bodo zagotovile boljši in učinkovitejši nadzor nad ukrepom skrajšanega delovnega časa in čakanja na delo," je povedal Kacin.

V Sloveniji je 89 aktivnih primerov okužbe

V nedeljo opravili 300 testiranj in zabeležili štiri nove okužbe


PKP4 delodajalcem omogoča uveljavitev povračila nadomestila plače v primeru odrejene karantene, ko se ta ne more izogniti odsotnosti delavca, ki dela ne more opravljati in mu ni možno odrediti dela na domu, mu pa mora zagotoviti nadomestilo plače za čas odsotnosti.

Za osebe, ki jim je bila odrejena karantena, bo aplikacija obvezna

"V PKP4 je zajeten del prostora namenjen tudi prostovoljni aplikaciji za spremljanje okužb s COVID-19. Prav zato pričakujem celovito razpravo na temo zakona, katerega cilj je zaščititi zdravje ljudi, preprečiti širitev okužbe in pomagati državljanom in državljankam. Predlog zakona PKP4 vzpostavlja podlago za delovanje mobilne aplikacije za obveščanje zdravih oseb o stikih z okuženimi z virusom COVID-19 in osebami, ki jim je bila odrejena karantena. Za slednje bo uporaba obvezna," je povedal Kacin.

Hrvaška bi lahko bila kmalu umaknjena iz zelenega seznama

"Na Hrvaškem se je število primerov COVID-19 v zadnjih dneh drastično povečalo. Slovenija dogajanje skrbno spremlja. Razlogov za zaskrbljenost in ukrepanje je dovolj. Pričakujemo, da bo Hrvaška sprejela ustrezne ukrepe in prepovedala množično zbiranje ljudi na zabavah," pa je Kacin med drugim povedal o stanju na Hrvaškem ter opozoril, da po trenutnem stanju Hrvaška lahko v torek preseže kritično mejo okužb in bo tako lahko odstranjena iz zelenega seznama. "Verjetno je, da bo jutri Hrvaška presegla zahtevano kumulativno vrednost 10 okuženih na 100.000 prebivalcev na 14 dni. Slovenija bo prisiljena umakniti Hrvaško s seznama varnih držav," je ob tem dejal.

Kacin je posredoval tudi podatek, da smo junija imeli 44 vnosov COVID-19 iz tujine in sicer 16 iz Srbije, 15 iz BiH, 6 s Kosova, po 1 pa iz Rusije, Kazahstana, Švedske, ZDA, Hrvaške, Avstrije in Nemčije.

Znižanje števila ljudi, ki se smejo zbirati, iz 500 na 50 oseb

"Preprečiti moramo širjenje virusa, zato bo Vlada RS znižala dovoljeno število ljudi, ki se smejo zbirati, iz 500 na 50 oseb. Do 500 še je vedno dovoljeno v primeru organiziranih prireditev," je povedal Kacin.



Več v Slovenija