Ukrepe za posamezne regije bodo presojali vsaj enkrat na teden

Na novinarski konferenci predstavljajo aktualno epidemiološko sliko ter ukrepe, ki so bili sprejeti v sredo.

Prlekija-on.net, četrtek, 15. oktober 2020 ob 11:32
Jelko Kacin, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Jelko Kacin, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

V četrtek na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 sodelujejo minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, minister za notranje zadeve Aleš Hojs, državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant ter vladni govorec, veleposlanik, Jelko Kacin.

Predstavili bodo aktualno epidemiološko sliko ter ukrepe, ki so bili sprejeti v sredo.

Kacin je v uvodu povedal, da razmere ostajajo resne. "Podatki za včerajšnji dan niso boljši. Včeraj je bilo ob opravljenih še več testov, kar 5287, potrjenih pa je tudi več primerov, 745. Delež pozitivnih testov je znašal 14 %. To je le malenkost manj kot včeraj, a še vseeno veliko."

Maske bodo v rdečih regijah obvezne tudi na prostem

V rdečih regijah nošenje mask tudi na prostem


"Epidemiologi NIJZ zaradi velikega števila novih primerov ne zmorejo več vseh novih primerov obdelati v enem dnevu. Včeraj so tako od 707 primerov uspeli obdelati nekaj manj kot 500 primerov. To je ogromen zalogaj za naše epidemiologe, ki se že vse od začetka pojava virusa vsak dan trudijo, da bi epidemiološka poizvedovanja opravili hitro, natančno in identificirali največje možno število potencialnih stikov, s ciljem zamejevanja širjenja okužb," je povedal Kacin.

"Zaradi hitrejšega širjenja okužb, večje zasedenosti bolniških postelj in preobremenjenosti zdravstvenega osebja ter epidemiologov je bila Vlada RS primorana ukrepati in sprejeti strožje ukrepe. V želji po čim manjšem posegu v naša življenja se je odločila, da nekatere ukrepe uveljavi za območje celotne države, nekatere pa zameji zgolj na regije, ki imajo slabšo epidemiološko situacijo, t.j. več kot 140 okuženih na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dnevih," je spomnil na nove ukrepe ter dodal, da bodo ukrepe za posamezne regije presojali vsaj enkrat na teden, ukrepi pa se bodo spreminjali glede na 14-dnevno incidenco na 100.000 prebivalcev.

Kot je povedal Kacin, bo Srečko Šestan, poveljnik CZ, vsem županom in regijskim poveljnikom CZ posredoval nabor ukrepov, ki so jih sprejeli in uspešno uveljavili v Pivki in v Črni na Koroškem v želji, da bi tudi župani na lokalni ravni lažje sprejeli določene ukrepe in tako olajšali delo epidemiologom.

Popolna prepoved zbiranja nad 10 ljudi

Hojs je povedal, da sprememba odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih krajih, površinah in mestih prinaša popolno prepoved zbiranja nad 10 ljudi, v rdečih statističnih regijah pa od polnoči velja splošna prepoved zbiranj, druženj, porok.

Izjeme so odhod in prihod z dela, gozdarske in kmetijske dejavnosti, dejavnosti zaradi zavarovanje zdravja ali premoženja, varstvo oseb ali negovanje družinskega člana, dostop do lekarn, zdravstvenih storitev, če ste lastniki nepremičnine v drugi regiji. Med izjeme spada tudi že predhodno rezervirano koriščenje turističnih bonov. Gibanje iz oranžnih v rdeče regije ni prepovedano, ga pa odsvetujejo.

"Rezervacije turistične destinacije, ki so bile opravljene do današnjega dne, se lahko koristijo, ne glede na to, v kateri regiji je rezervacija in ne glede na to, od kod prihajate," je pojasnil Hojs.

Tina Bregant je poudarila, da je eden od novih ukrepov tudi nošnja mask na odprtih javnih površinah. "Nošnja maske je smiselna tudi pri samostojni aktivnosti na prostem. Kapljice, aerosoli ostajajo v zraku, okoli nas je oblak. Če tega ne želimo deliti z ljudmi, ki se nahajajo v istem prostoru, ali tja pridejo takoj za nami, tudi na prostem ostajajo oblaki, nosimo maske," je dejala in dodala, da je nošenje maske ustrezen in učinkovit ukrep, da zamejimo širitev virusa. Otroci do 6. leta, osnovnošolci do vključno 5. razreda in vzgojitelji v vrtcih še vedno maske ne potrebujejo.

Šolarji od šestega razreda naprej ostanejo doma

Simona Kustec je povedala, da se bo v boju s covid-19 vzgojno izobraževalno delo od 19.10. do 23.10. začasno izvajalo prilagojeno. Učenci od 1. do vključno 5. razreda se izobražujejo v šoli, pouk od 6. do 9. razreda in v srednjih šolah bo potekal na daljavo. "Izvajanje ukrepov in učinkov bomo stalno in sproti spremljali in jih primerjali tudi v odnosu do splošne epidemiološke slike v državi."

Del učencev se bo šolal od doma

Pouk na daljavo od šestega razreda OŠ naprej




Več v Slovenija