Kacin: Murska Sobota med lokalnimi žarišči

»Razmere so resne. Če želimo zamejiti in upočasniti širjenje virusa, bomo morali pri tem pomagati vsi, vsak na svoj način,« pravi Kacin.

Prlekija-on.net, sreda, 21. oktober 2020 ob 11:29
Jelko Kacin, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Jelko Kacin, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

V sredo so na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 sodelovali minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, doc. dr. Tatjana Lejko Zupanc iz UKC Ljubljana in vladni govorec za COVID-19, veleposlanik Jelko Kacin.

"Najprej se želim zahvaliti vsem, ki ste se tako množično odzvali na zadnje ukrepe Vlade, da bi skupaj zajezili virus. Velika večina je razumela in spoštuje odločitve, ukrepe in pomaga v teh razmerah. Razmere so zelo zahtevne in terjajo pomoč vseh, prav vsakega od nas," je v uvodu povedal Kacin.

"Podatki za včeraj so najslabši doslej. Opravljenih je bilo 5.891 testov. Število potrjenih primerov je prvič preseglo tisoč - potrjene so bile kar 1.503 okužbe. Rasteta nam tako število okuženih kot žal tudi delež okuženih. Pozitiven je že vsak četrti opravljen test," je raznere pojasnil Kacin.

Čas za to odločitev je dober, meni Tomaž Gantar

Gantar za popolno zaustavitev javnega življenja


Murska Sobota med lokalnimi žarišči

"Po vsej državi, še posebej pa na Gorenjskem, ki ima med vsemi regijami trenutno tudi najvišjo incidenco, se pojavljajo nova, lokalna žarišča. To so Železniki, Kranj, Kamnik, Jesenice pa tudi Novo mesto, Murska Sobota, Prevalje, Krško, še vedno ostaja žarišče Škofja Loka," je povedal Kacin in dodal: "Razmere so resne. Če želimo zamejiti in upočasniti širjenje virusa, bomo morali pri tem pomagati vsi, vsak na svoj način. Delodajalce zato na tem mestu vnovič pozivam, da če je le mogoče, delo organizirajo na način, da lahko zaposleni delajo od doma."

Ključnega pomena v tem trenutku je, da poleg upoštevanja samozaščitnih ukrepov - nošnja maske, redno umivanje oziroma razkuževanje rok, skrb za higieno kašlja, redno prezračevanje prostorov ter ohranjanje medsebojne razdalje - čim bolj omejimo nepotrebne stike, pravi Kacin.

Priprave na odprtje dodatnih kapacitet

Lejko Zupančeva je povedala, da širijo kapacitete v Bolnici Petra Držaja, kjer bodo odprli nove oddelke. Če bodo vse usposobili, bo imel UKC LJ 40 do 50 intenzivnih postelj in 170 navadnih, kar upajo, da bo za prebroditev največje krize dovolj. "UKC se pripravlja na odprtje dodatnih kapacitet, vzpostavljamo dodatne postelje na Infekcijski kliniki, na Ortopedski smo že odprli nov oddelek. Ortopedija bo zmanjšala aktivnosti, okuženi so tudi nekateri sodelavci, delajo urgentne ortopedske posege."

Na vprašanje, ali smo že tako daleč, da bomo morali izbirati, koga bomo zdravili, je odgovorila: "Z odgovornim obnašanjem vseh, s sodelovanjem vseh deležnikov, mislim, da ne bo prišlo do izbiranja, komu bomo dajali podporno terapijo."

Z jutrišnjem dnem nove omejitve pri ponujanju storitev

Počivalšek je povedal, da je Vlada včeraj sprejela spremembo Odloka glede omejitev ponudbe ter prodaje blaga in storitev in začne veljati z jutrišnjim dnem. Poleg diskotek in nočnih klubov je ponujanje storitev sedaj prepovedano tudi v kinematografih in kulturnih ustanovah. Izjema so galerije, muzeji, arhivi in knjižnice, vendar ob upoštevanju omejitve 1 oseba na 20 m2. "Upravljavci trgovskih centrov in trgovci so dolžni zagotoviti upoštevanje pravil, ki urejajo maksimalno število strank v prostoru. V nasprotnem primeru ima pristojni inšpektor pravico in dolžnost omejiti ali prepovedati promet oziroma opravljanje dejavnosti." Fitnes centri v rdečih regijah ostajajo zaprti, v oranžnih pa velja pravilo 1 osebe na 20 m2.

"Poslabšanje epidemiološke slike nas je postavilo v negotovo in nepredvidljivo pozicijo. Z vladnimi ukrepi želimo na eni strani vzdrževati kondicijo gospodarstva, na drugi strani pa zagotoviti najboljšo kvaliteto življenja, glede na trenutne razmere," je pojasnil Počivalšek ter dodal: "Pozivam vas, da bodite dober zgled in nosilci so-odgovornosti v naših kolektivnih prizadevanjih za obvladovanje razmer, v katerih smo. Če kdaj, je potem zdaj čas, da pokažemo odgovornost do sebe, družbe in skupne blaginje."

Aktivnih primerov je 8.860

V torek 1.503 pozitivnih testov




Več v Slovenija