Gantar za popolno zaustavitev javnega življenja

»Čas za to odločitev je dober. Pred nami je teden šolskih počitnic, državo lahko zapremo brez večje škode, če dodamo še en teden, da bi se stvari dale obvladovati,« pravi minister za zdravje.

Prlekija-on.net, sreda, 21. oktober 2020 ob 13:33
Čas za to odločitev je dober, meni Tomaž Gantar

Čas za to odločitev je dober, meni Tomaž Gantar

Minister za zdravje Tomaž Gantar, je preko Twitterja sporočil, da bi morali sprejeti popolno zaustavitev javnega življenja: "Glede na trend naraščanja okužb osebno menim, da bi morali čim prej sprejeti popolno zaustavitev javnega življenja. Čas za to odločitev je dober. Pred nami je teden šolskih počitnic, državo lahko zapremo brez večje škode, če dodamo še en teden, da bi se stvari dale obvladovati," je zapisal.

V zadnjih 14 dneh je praktično celotna Slovenija v rdečem in skorajda ni več občine, kjer ni bila potrjena vsaj ena okužba

COVID-19: Trenutno stanje po občinah; brez zaznane okužbe samo še ena občina.


V bolnišnici tudi pet otrok

"Številke o katerih govorimo mene osebno in verjetno vse nas skrbijo. Skrbijo nas pa predvsem iz razloga, da še vedno opažamo, da se nedosledno držimo navodil, ki so edina merodajna oz. edina, ki lahko privedejo do boljših rezultatov," je Gantar povedal na popoldanski novinarski konferenci. "Dejstvo je, da smo pred kratkim sprejeli nekaj ukrepov za omejevanje števila okužb, ki pa v teh dneh in v naslednjem tednu še ne morejo pokazati večjih učinkov, glede na to, da je zamik zaradi inkubacijske dobe nekje 10-14 dni. Predvsem kar nas lahko skrbi je, da je delež pozitivnih med testiranimi že okrog 25 %, kar je visoka številka in kar ne kaže v umirjanje epidemije."

O ukrepih je povedal, da "ravnamo podobno kot mnoge države, ki znova sprejemajo ukrepe, ki pomenijo omejitve. Omejitve zato, ker se nekateri ne držijo navodil. Če samo 1 % populacije ne spoštuje navodil, je tu že več 1000 ljudi, ki lahko bolezen nezadržno širi v svoje okolje." "Obolevajo tudi številni mlajši, v bolnišnici je tudi 5 otrok. Pred boleznijo torej ni varen nihče! Vse znanje, ki ga premoremo, usmerjamo v to, da bi širjenje okužbe uspeli prekiniti," je ob tem posvaril.

Sledenje okužbam ni več mogoče

"Ob trenutnih številkah sledenje okužbam ni več mogoče. Zato še enkrat, edini učinkovit ukrep poleg mask in razkuževanja je vzdrževanje distance. Je enostaven in učinkovit ukrep, ki se ga moramo držati vsi, brez izjeme," je povedal ter dodal, da okužbe pri zaposlenih predstavljajo iz dneva v dan večji problem. "Okuženih zdravstvenih delavcev je bilo v celotnem obdobju preko tisoč. Danes sem dobil podatek, da je bilo samo v tem mesecu v UKC Ljubljana 150 okuženih zdravstvenih delavcev. Okužbe zdravstvenih delavcev praviloma ne izvirajo od hospitaliziranih bolnikov, ampak jih zaposleni prinesejo v zdravstveno ustanovo. Ne ogroža nas samo relativno majhno število zdravstvenih delavcev, ampak tudi, da ti zdravstveni delavci zaradi okužb ne bodo opravljali svojega dela."

Od včeraj zvečer sicer velja omejitev gibanja med 21. in 6. uro, zbiranje je omejeno na šest ljudi, maske so skoraj povsod obvezne, sprejeti so tudi številni drugi ukrepi...

Kot je znano, so v torek bili potrjeni 1.503 pozitivni testi. "Podatki za včeraj so najslabši doslej. Opravljenih je bilo 5.891 testov. Število potrjenih primerov je prvič preseglo tisoč - potrjene so bile kar 1.503 okužbe. Rasteta nam tako število okuženih kot žal tudi delež okuženih. Pozitiven je že vsak četrti opravljen test," je razmere na novinarski konferenci pojasnil Kacin.

Jelko Kacin, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Kacin: Murska Sobota med lokalnimi žarišči




Več v Slovenija