Pomurska regija z najvišjo 14-dnevno incidenco v državi

Kacin je opozoril: Nikar ne Martinujte, niso časi za to.

Prlekija-on.net, petek, 13. november 2020 ob 11:55
Jelko Kacin, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Jelko Kacin, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

V petek so na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 sodelovali minister za infrastrukturo, Jernej Vrtovec, vodja Oddelka Intenzivne terapije Infekcijske klinike dr. Matjaž Jereb, psihologinja doc. dr. Andreja Poljanec ter vladni govorec za COVID-19, Jelko Kacin.

"Včeraj je bilo ob opravljenih skoraj da enako število testiranj kot dan prej in sicer 6.762. Novih okužb je bilo včeraj 1.508. Posledično je bil za več kot 2-odstotni točki nižji tudi delež pozitivnih testov kot dan prej, ki je včeraj znašal 26 %," je povedal Kacin ter dodal, da podatki kažejo, da se številke, tudi po spremenjenem načinu testiranja, hitro vračajo v normalna razmerja in se še naprej stabilizirajo.

Matjaž Jereb, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Matjaž Jereb: Smrtnost zaradi covida vsaj 10-krat višja, kot pri gripi


"R še vedno vztraja pod 1 in spremenjen način testiranja na gibanje R oziroma na njegovo zniževanje ni vplival. Drugače povedano, 10 na novo okuženih okuži le še 9 drugih," je pojasnil Kacin. "Med regijami ima najvišjo incidenco, tako kot smo v začetku tedna napovedali, trenutno Pomurska regija - 1.493. Incidenca se v Gorenjski regiji še naprej hitro znižuje in je že padla pod 1.400 (1.397). Koroška ima 1.104, vse ostale slovenske regije pa imajo incidenco, ki je nižja od 1.000. Najnižja incidenca ostaja v Obalno-kraški regiji (387)."

Glede stanja zabeleženih okužb v četrtek je povedal: "Murska Sobota 32, Beltinci 14, Puconci in Rogaševci 12. Velenje 59, Ptuj 39, Celje 37, Šentjur 21, Žalec 16, Hoče-Slivnica 15, Gornja Radgona 10, tudi Slovenska Bistrica je imela 10 okužb, Slovenske Konjice 14, enako tudi Dravograd. Kranj 44, Radovljica 30, Jesenice 24, Škofja Loka 20, Šenčur 16, Tržič 12. Domžale 22, Ivančna Gorica 14, Grosuplje 13, Medvode 12, Mengeš 11. Novo mesto 32 in Trebnje 14. Piran 17, Koper 15, Nova Gorica 14. Ljubljana je imela 188 okužb, Maribor pa 101 okužbo."

"V bolnišnicah je bilo hospitaliziranih 11 pacientov manj kot dan prej in sicer 1.199. Skupna številka se je spustila pod mejo 1.200 in želimo si, da bi tako tudi ostalo," je povedal Kacin. Na intenzivni negi je bilo 200 pacientov, enako kot dan prej. Skupaj je bilo iz bolnišnic sicer odpuščenih 79 oseb. Tudi včeraj smo žal imeli tudi smrti. V bolnišnicah je umrlo 30 oseb. Skupaj pa je preminilo 38 oseb.

"V tem trenutku številke jasno kažejo, da se širjenje virusa v populaciji upočasnjuje, razmere v bolnišnicah pa še vedno kažejo časovni zamik od pozitivnih sprememb in ostajajo zelo resne," je še povedal Kacin.

Kacin: Nikar ne Martinujte, niso časi za to.

"Ker strokovnjaki pričakujejo, da se bodo bolnišnice polnile še vsaj 14 dni, je v tem trenutku ključno, da vsak izmed nas stori kar je v njegovi moči, da kar se da v veliki meri pomaga našim zdravnikom, medicinskim sestram in vsemu ostalemu osebju v slovenskih bolnišnicah. Postelj imamo v tem trenutku dovolj, a kot smo že večkrat ponovili, usposobljenega kadra za skrb za COVID-19 ni na pretek. In ne samo to, zdravniško osebje že vse od izbruha drugega vala dela vsak dan, ves dan in celo noč. Spoštujmo sprejete ukrepe, odpovejmo se druženjem, ta vikend in tudi vse naslednje dni, dokler se epidemiološke razmere ne stabilizirajo. Nikar ne Martinujte, niso časi za to," je opozoril Kacin.

Bolnišnice ves čas na meji zasedenosti

Prof. dr. Matjaž Jereb iz UKC Ljubljana je pojasnil, da je pritisk na bolnišnice pričakovan, a to ne zmanjšuje izzivov vezanih na kader, ki je močno izčrpan. "Dobrih 200 intenzivnih postelj je na voljo trenutno, kar pomeni, da smo ves čas na meji zasedenosti. Zgornja meja je sicer okoli 250."

Delavski prevozi bodo še naprej delovali

Minister za infrastrukturo, Jernej Vrtovec: "Zavedamo se, da so ukrepi boleči, a zdravstvena stroka ocenjuje, da so potrebni. Od 16.11. javni potniški promet 14 dni ne bo deloval. T.i. delavski prevozi bodo še naprej delovali." Minister je občine pozval k brezplačnemu parkiranju na javnih parkiriščih.

Psihologinja dr. Andreja Poljanec: "Pomoč pri šolskih obveznostih je tudi priložnost za povezovanje družine. Tudi, če so časi težki. Vsaka družina si mora ustvariti svoja pravila. Ne primerjajmo se z drugimi."



Več v Slovenija