Kacin: Pomurska regija ostaja najbolj okužena regija, v Murski Soboti včeraj 40 novih okužb

Včeraj je bilo ponovno veliko smrti, saj je v bolnišnicah umrlo 41 oseb, v negovalnih bolnišnicah še trije, v DSO-jih pa še 15.

Prlekija-on.net, torek, 24. november 2020 ob 11:24
V Murski Soboti je včeraj bilo 40 novih okužb

V Murski Soboti je včeraj bilo 40 novih okužb

V torek so na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede COVID-19 sodelovali vodja regijskega teama območne enote CZ Koper za področje DSO Gabrijela Valenčič, poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan ter vladni govorec za COVID-19, veleposlanik, Jelko Kacin.

"Včeraj je bilo ob opravljenih 5.596 testih potrjenih 1.302 pozitivnih primerov. Delež pozitivnih testov je včeraj znašal 23,27 %, kar je nekoliko manj kot pretekle dni, a še vedno kaže na to, da se epidemija še ne umirja in da se število okužb še vedno znižuje (pre)počasi," je povedal Kacin ter dodal, da je bilo včeraj v Ljubljani potrjenih 182 okužb, v Mariboru pa 64. V okolici glavnega mesta izstopajo še Brezovica 14 okužb, Domžale s 13. "V Kamniku pa je bilo včeraj znova veliko okužb, kar 37, od tega 32 v DSO. V Kranju je bilo včeraj 48 novih okužb, v Škofji Loki in tudi v Preddvoru po 16, na Jesenicah pa 15. Razmere se v Gorenjski regiji še naprej umirjajo. 14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev je po podatkih, ki smo jih včeraj popoldne prejeli s strani NIJZ, znašala le še 1091. Na vzhodu države ostaja Pomurska z incidenco 1597 najbolj okužena regija. Samo v Murski Soboti je bilo včeraj kar 40 novih okužb. V Velenju je bilo včeraj 35 novih okužb, v Celju 42, v Žalcu pa 25. 28 okužb so zaznali v Krškem, 20 pa v Brežicah."

Dom Lukavci

Primeri COVID-19 potrjeni tudi v matični enoti Doma Lukavci


V ponedeljek umrlo 59 ljudi s COVID-19

Največji porast okužb pri stanovalcih je v naslednjih domovih: DSO Kamnik - 32, v DSO Vič-Rudnik - enota Bokalce so imeli 19 okužb, 15 okužb pa so imeli v DSO Rakičan. Iz treh domov pa sporočajo pozitivne novice o več ozdravljenih oskrbovancih in sicer v DSO Novo mesto jih je ozdravelo 21, DSO Vič Rudnik ima 21 ozdravljenih stanovalcev, DSO Poljčane pa 17 ozdravljenih stanovalcev.

Včeraj je bilo skupaj hospitaliziranih 1.299 pacientov oz. 7 več kot dan prej. Intenzivno nego so včeraj potrebovali 204 pacienti, kar so tri intenzivne postelje več kot v nedeljo. Iz bolnišnic je bilo včeraj odpuščenih le 78 oseb. "Včeraj je bilo ponovno veliko smrti, saj je v bolnišnicah umrlo 41 oseb, v negovalnih bolnišnicah še 3. Skupaj v DSO pa žal še 15 več. Skupaj torej 59, daleč največ doslej. Število žrtev je tako doseglo 1.156. Vsem svojcem umrlih izrekam iskreno sožalje," je povedal Kacin.

Predstavnika Civilne zaščite, Srečko Šestan in Gabrijela Valenčič, sta v nadaljevanju prestavila vključevanje prostovoljcev in predstavnikov Civilne zaščite v delo v domovih starejših občanov. Domove pestijo težave na treh področjih, pomanjkanje zdravstvenih in drugih strokovnih kadrov, pomanjkanje zaščitne opreme in neustrezni pogoji za vzpostavitev t.i. rdečih con.

Gabrijela Valenčič, vodja regionalnega tima območne enote CZ Koper, je pojasnila, da izvajajo svetovanja in izobraževanja DSO-jem. Na voljo so jim 24 ur na dan vse dni v tednu.

Ključno, da se zagotovi testiranje ne le za zdravstveni kader, temveč za vse, ki delajo v domovih

Poziv za preventivno testiranje zaposlenih v domovih za starejše




Več v Slovenija