V soboto ukinitev kontrolnih točk na meji z Madžarsko

Spremembe so tudi na rdečem seznamu držav.

Prlekija-on.net, četrtek, 20. maj 2021 ob 08:54
Mejni prehod

Mejni prehod

Vlada Republike Slovenije je izdala Odlok o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19. Odlok začne veljati 22. maja in velja do vključno 30. maja 2021. Ključni spremembi sta ukinitev kontrolnih točk na cestnih povezavah z Madžarsko in dodana izjema za prebolevnike z enim odmerkom cepiva.

Ukinitev kontrolnih točk na meji z Madžarsko

Kontrolne točke na cestnih povezavah z Madžarsko se ukinjajo (pred tem so bile že ukinjene z Italijo in Avstrijo).

Kontrolne točke ostajajo na zračnih in pomorskih povezavah. Vstop v Slovenijo je na zračnih in pomorskih povezavah dovoljen edino na teh kontrolnih točkah, na ostalih povezavah pa je prestop meje dovoljen vsakomur, pogoj je izpolnjevanje pogojev za vstop v državo po tem odloku.

Izjema za prebolevnike z enim odmerkom cepiva

Dodana je izjema za vstop brez karantene ali testa za prebolevnike, ki so se najkasneje v 8 mesecih po pozitivnem PCR testu oziroma začetku simptomov cepili vsaj z enim odmerkom cepiva, ki ga priznava Republika Slovenija. Ta cepiva so: Comirnaty proizvajalca Biontech/Pfizer, COVID-19 Vaccine proizvajalca Moderna, Vaxzevria (COVID-19 Vaccine) proizvajalca AstraZeneca, COVID-19 Vaccine Janssen proizvajalca Johnson in Johnson/Janssen-Cilag, Covishield proizvajalca Serum Institute of India/AstraZeneca, Sputnik V proizvajalca Russia's Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology, CoronaVac proizvajalca Sinovac Biotech in COVID-19 Vaccine proizvajalca Sinopharm.

Ustrezna zaščita za prebolevnike se vzpostavi takoj po cepljenju. Za cepljene prebolevnike se kot ustrezno dokazilo ob vstopu šteje kombinacija:

  • dokazila o cepljenju z vsaj enim odmerkom cepiva in pozitivnega testa PCR ali
  • dokazila o cepljenju z vsaj enim odmerkom cepiva in potrdila zdravnika o prebolelem covid-19.

Cepljenje mora biti opravljeno najkasneje osem mesecev po pozitivnem testu PCR oziroma začetku simptomov.

Rdeči seznam držav

Na seznamu držav članic EU oziroma schengenskega območja so spremembe pri Avstriji (po novem administrativna enota Gradiščanska ni rdeča), Češki (po novem administrativna enota Severovýchod ni rdeča), Italiji (rdeče niso administrativne enote Furlanija - Julijska krajina, Molize in Sardinija) in Norveški (rdeči sta samo administrativni enoti Oslo in Vestfold og Telemark). Danska in Slovaška sta po novem celotni rdeči. Vstop iz administrativnih enot, ki niso rdeče, je dovoljen brez karantene.

Na seznam tretjih držav je dodana Šrilanka, črtana pa je Albanija.Več v Slovenija