Preko 10.000 obiskovalcev preplavilo Kongresni trg za pomoč žrtvam poplav

Melodije najboljših hitov več kot 42ih nastopajočih so preplavile trg z energijo, obiskovalce, ki so bili eno z ritmom, pa dotaknile z nostalgijo in navdahnile s pozitivizmom

Prlekija-on.net, sreda, 4. junij 2014 ob 17:00
Ena izmed nastopajočih je bila tudi Severina, foto: Marko Delbello Ocepek

Ena izmed nastopajočih je bila tudi Severina, foto: Marko Delbello Ocepek

Po nekaj dežnih kapljah in temnih oblakih, ki jih je prineslo torkovo popoldne, se je Kongresni trg že od 17. ure naprej spremenil v dobrodelni park glasbe željnih Slovencev, ki so z nakupom vstopnice prispevali 10 evrov za žrtve poplav v Srbiji, Bosni in Hercegovini ter na Hrvaškem.

Melodije najboljših hitov več kot 42ih nastopajočih so preplavile trg z energijo, obiskovalce, ki so bili eno z ritmom, pa dotaknile z nostalgijo in navdahnile s pozitivizmom. Med drugim so nastopili Alenka Godec, Alya, Anja Rupel, Cover Lover, Crvena Jabuka, Dan D, Danijela, Divlje Jagode, Društvo Mrtvih Pesnikov, Gadi, Gibonni, Grega Skočir, Halid Bešlić, Hamo&Tribute2Love, Hari Mata Hari, Kemal Monteno, Kingston, Lepa Brena, Mambo Kings, Manouche, Massimo, Miro Todosovski, Mladi Dolenjci, Muff, Neisha, Nermin Puškar, Nude, Nuša Derenda, Omar Naber, Petar Grašo, Pop Design, Rock Partyzani, Rok'n'Band, Samuel Lucas, Sausages, Severina, Tinkara Kovač, Tomi M, Trkaj, Vlado Kreslin & Mali Bogovi, Zlatko, ... Vseskozi je koncert z zabavnimi vložki povezovalo šest voditeljev - Ana Praznik, Štefko Bratkovič, Robert Erjavec, Ivjana Banič, Boštjan Klun in Ula Furlan, ki so menjaje dvigovali vzdušje in presenetili tudi koga med obiskovalci.

Medtem ko so na velikem odru združili moči slovenski, hrvaški, bosanski in srbski glasbeniki, ki so se za ta namen odrekli honorarjem, je trg preplavilo več kot 10.000 ljudi in Slovenci smo ponovno potrdili, da moto »v slogi je moč«, še kako drži. V organizacijski, tehnični in gostinski ekipi je pomagalo več kot 300 prostovoljcev, za varnost pa je skrbelo nekaj več kot 60 varnostnikov.

Koncert so si tisti, ki niso uspeli priti na Kongresni trg lahko v neposrednem prenosu ogledali tudi prek spletne strani 24ur.com - teh je bilo več kot 32.000 ogledov, točno ob 22.uri pa se je vklopila RTV Slovenija z neposrednim prenosom v živo in preko televizijskih prenosnikov, si je koncert ogledalo več kot 33.500
ljudi. Pozitivne besede in fotografije pa so preplavile tudi uradna socialna omrežja Twitter in Facebook.

Spektakel pod taktirko Mestne občine Ljubljana, je bil v celoti organiziran brezplačno. Zaenkrat je tako zbranih že preko 200 tisoč evrov, upoštevajoč včerajšnje prodane vstopnice, SMS sporočila RK Slovenije, zneske donacij podjetij znotraj MOL, javnih zavodov, sodelavk in sodelavcev, sredstva so nakazali tudi nekateri vrtci, sindikat delavcev MOL, … Zbiranje sredstev še vedno poteka.

Župan Zoran Janković bo danes poslal pismo predsednikom vseh treh držav in jih prosil za informacijo, kam se sredstva nakažejo, da bodo prišla v prave roke. Manjši delež bo šel Hrvaški, ki je utrpela tudi manjšo škodo (5 do 10%) ostalo pa Srbiji in BIH (vsaki polovico). Na slovenski cesti se je v sodelovanju z RK Slovenije napolnil
tovornjak s prikolico v katerem je bilo za okoli 6 ton materialnih sredstev (največ je bilo odej, higienskih pripomočkov in živil).

Pravijo, da za dežjem vedno posije sonce in res se je tako zgodilo tudi na včerajšnjem koncertu Preplavimo trg za žrtve poplav. Z združenimi močmi, v upanju in želji, da naš sončni prispevek odplavi temne skrbi vseh prizadetih v poplavah.

Foto: Marko Delbello Ocepek


Več v Slovenija