Hrvaška gre na rdeči seznam. Čas za vrnitev brez karantene do ponedeljka zvečer.

Ukrep karantene za Hrvaško začne veljati z 21. avgustom za vse, ki se bodo po navedenem terminu odpravili čez mejo. Za tiste, ki pa so že v sosednji Hrvaški na počitnicah oziroma zaradi drugih razlogov pa velja, da se brez uvedbe karantene lahko vrnejo v Slovenijo do ponedeljka zvečer, najkasneje do 23.59.

Prlekija-on.net, četrtek, 20. avgust 2020 ob 20:30
Vlada je sprejela sklep o uvrstitvi Hrvaške na rdeči seznam

Vlada je sprejela sklep o uvrstitvi Hrvaške na rdeči seznam

Vlada je sprejela sklep o uvrstitvi Hrvaške na rdeči seznam, sosednja država je že v sredo presegla 40 okužb na 100.000 prebivalcev. Uvedbo karantene s Hrvaško in druge sorodne ukrepe je predstavil minister za notranje zadeve Aleš Hojs, ki je poleg ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandre Pivec in vladnega govorca, veleposlanika Jelka Kacina sodeloval na novinarski konferenci po seji vlade.

Ukrep karantene za Hrvaško začne veljati z 21. avgustom za vse, ki se bodo po navedenem terminu odpravili čez mejo. Za tiste, ki pa so že v sosednji Hrvaški na počitnicah oziroma zaradi drugih razlogov pa velja, da se brez uvedbe karantene lahko vrnejo v Slovenijo do ponedeljka zvečer, najkasneje do 23.59. Minister je posebej opozoril, naj državljani ne čakajo na ponedeljek, ampak se poskušajo glede na razmere na meji vrniti prej.

Odlok o prehajanju meje ima od danes naprej tudi poseben del, ki je namenjen vsem štirim sosednjim državam in so v njem opredeljene vse izjeme, ki lahko mejo prehajajo brez karantene. Posebej velja izpostaviti lastnike nepremičnin in plovil, da lahko v času karantene odidejo do svoje lastnine za opravilo najnujnejših stvari, a se morajo v Slovenijo vrniti v 48 urah. Izjem je sicer več kot 20, za nekatere bo v izogib karanteni potreben negativen COVID-19 test. "Denimo športniki, ki potujejo na Hrvaško za tekmovanja na najvišji ravni. Izjeme so še osebe z neodložljivimi obveznostmi, zdravstvenimi posegi, dnevni migranti," je naštel minister.

Minister je svoj nastop zaključil s poudarkom, da bo vlada tedensko spremljala in obravnavala stanje na Hrvaškem in se tekoče odločala o spremembah ukrepov. Enako velja glede izjem, kjer bo pravila zanje spreminjala, če se bo to izkazalo za potrebno. Pravila glede zbiranja državljanov po skupinah do 50 in 500 pa ostajajo nespremenjeno v veljavi.

Ministrica Pivčeva je predstavila sklep o ustanovitvi urada za demografijo, ki ga bo vodil minister brez listnice, sedež urada bo v Mariboru. Sklep bo začel veljati 15 dni po sprejetju. Do takrat se bodo zagotovili prostori za delo in vsa potrebna infrastruktura za delovanje urada.Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.Več v Slovenija