Obetajo se novi ukrepi, izključena ni niti možnost ponovne razglasitve epidemije

Hojs ni izključil niti možnosti, da bi znova razglasili epidemijo, o ukrepih pa je povedal, da je ena od možnosti zagotovo omejevanje zbiranja, pa tudi dodatno omejevanje obratovalnega časa lokalov.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 28. september 2020 ob 13:33
Aleš Hojs

Aleš Hojs

Na ponedeljkovi novinarski konferenci je minister za notranje zadeve Aleš Hojs spregovoril o dveh odlokih, ki ju je vlada sprejela konec tedna, vladni govorec, Jelko Kacin pa je predstavil epidemiološke podatke. V nedeljo je bilo opravljenih 909 testov, pozitivnih je bilo 39 primerov, kar je 4,29 odstotka. Hospitaliziranih je 79 bolnikov, 16 jih potrebuje intenzivno nego. Umrla sta dva bolnika.

Kacin je izpostavil podatke za domove starejših občanov, od katerih je največ pozitivnih v Centru za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Črna na Koroškem, kjer je takih 43 uporabnikov in 15 zaposlenih. Podobno veliko je pozitivnih tudi v Domu Danice Vogrinec Maribor, in sicer 42 stanovalcev in 23 zaposlenih. V Pegazovem domu Rogaška Slatina je takih 25 stanovalcev in 6 zaposlenih. V Koroškem domu starostnikov, kjer so v preteklih dneh že beležili smrti, je stanje stabilno, pozitivnih ostaja 7 stanovalcev (od tega so 3 v bolnišnici) in 4 zaposleni.

Na seznamih držav za prehajanje meje je prišlo do spremembe

Od torka spremembe na seznamih držav


Evropska komisija je za članice pripravila predloge enotnega obvladovanja stanja glede koronavirusa je poudaril Hojs. Prvi njihov predlog je seznam štirih barv: zelena, rdeča, oranžna (Slovenja je uporabljala rumeno barvo) in pa siva, a se za slednjo Slovenija (še) ni odločila. Kot sive naj bi bile sicer opredeljene države, ki nimajo dovolj podatkov o okužbah oziroma izvedenih testiranj na koronavirus. Drugi predlog komisije je precejšen dvig mejnih vrednosti za razvrščanje držav, kar je sprejela tudi Slovenija. Za zelene države je zdaj 14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev 25, za rdeče pa nad 50 primerov. V navezavi na te predloge je vlada v soboto in nedeljo sprejela dva odloka.

Prvi odlok govori o odrejanju 10-dnevne karantene ob vstopu v državo, ki ne bo več potrebna, če bo imela oseba opravljen covid test v zadnjih 48 urah in bo ta negativen. S tem se bo po pričakovanjih lahko znatno znižalo število odrejenih karanten, kar predstavlja razbremenitev ministrstva za zdravje.

Ni pa možnosti pridobitve testa za odpravo karantene, ki je dodeljena posameznikom znotraj države, zaradi stikov z osebami pozitivnimi na covid-19. Test mora biti opravljen pri kateri od verodostojnih organizacij v državi članici EU-ja, državi članici schengenskega območja ali v Sloveniji.

Spremenjeni seznami držav

Drugi odlok, sprejet v nedeljo, 27. septembra, prinaša spremenjene sezname zelenih, oranžnih in rdečih držav. Te spremembe stopajo v veljavo jutri. Na zelenem seznamu so od evropskih držav tako ostale še Ciper, Finska, Latvija, Lihtenštajn, Litva in Poljska. Poleg teh pa še nekatere redke tretje države, med njimi Srbija. Za vse te države ni potrebna karantena oziroma negativen covid test.

Na rdeči seznam pa so uvrščeni nekateri regionalni deli sosednjih in drugih evropskih držav, večinoma so to tudi prestolnice teh držav oziroma so na seznamu administrativne enote s slabo epidemiološko sliko. Na tem seznamu je tudi 114 tretjih držav. Za vse te velja karantena, namesto te pa negativen covid test. Za vstop še vedno velja štirinajst izjem, ki lahko vstopijo brez karantene oziroma negativnega testa.

[SPREMEMBE NA SEZNAMIH DRŽAV] S torkom, 29. septembra, veljajo spremenjeni seznami držav, ki označujejo epidemiološko...

Objavil/a Vlada Republike Slovenije dne Ponedeljek, 28. september 2020

Novi ukrepi in možnost ponovne razglasitve epidemije

Hojs je na novinarski konferenci povedal tudi, da vlada že načrtuje nove ukrepe, seja pristojnih ministrstev in strokovne komisije bo v torek ali sredo. Hojs ob tem ni izključil niti možnosti, da bi znova razglasili epidemijo. Ob tem ni napovedal konkretnih ukrepov, je pa pritrdil, da je ena od možnosti zagotovo omejevanje zbiranja, pa tudi dodatno omejevanje obratovalnega časa lokalov, saj prihaja zimski čas, ko se bodo gostilniški vrtovi praznili in se bodo ljudje selili v notranjost.

Z novim odlokom se spreminjajo pravila odrejanja karantene na podlagi priporočila Evropske komisije

Z novim odlokom se spreminjajo pravila odrejanja karantene


Jelko Kacin

Aktivnih okužb precej več kot spomladi; zakaj ni razglašena epidemija?




Več v Slovenija