Mineva eno leto od enega največjih požarov v zgodovini naše regije

Požar velikih razsežnosti je prvi dan v nočnem času, pod skrajno težkimi pogoji, gasilo 258 gasilcev, štiri dni pa je požar gasilo 483 gasilcev iz 36 PGD in gasilci poklicne enote iz Lendave

Prlekija-on.net, petek, 8. junij 2018 ob 07:00
Velik požar v Ljutomeru

Velik požar v Ljutomeru

V četrtek, 8. junija 2017, okoli 21.20 ure, je v Ljutomeru v industrijski coni prišlo do požara velikih razsežnosti, ko je zagorelo v skladišču podjetja EKO Plastkom d.o.o., ki je predelovalo odpadne sveče. Danes torej mineva eno leto od enega največjih požarov v zgodovini v naši regiji.

Gorel je objekt velikosti 4.300 m2, na požarišče pa so v štirih minutah po prejemu poziva prvi prispeli gasilci PGD Ljutomer. Že med prihodom na požarišče so bili aktivirani gasilci celotne Gasilske zveze Ljutomer. Požar velikih razsežnosti je prvi dan v nočnem času, pod skrajno težkimi pogoji, gasilo 258 gasilcev, štiri dni pa je požar gasilo 483 gasilcev iz 36 PGD in gasilci poklicne enote iz Lendave.

Sodelovali so gasilci iz Pomurja in Podravja, ki so skupaj opravili čez 4.200 ur gasilskega dela. Med požarom so gasilci za svoje delo v neposredni bližini požara za dihanje porabili 287 tlačnih posod zraka z uporabo dihalnih aparatov. Na požarišču je bilo prisotnih 59 različnih gasilskih vozil in priklopnikov, od tega dve avto lestvi, iz Gornje Radgone in Murske Sobote, 16 avtocistern, 4 manjša gasilska vozila z vodo, 13 gasilskih orodnih vozil in dve poveljniški vozili. Skupaj so na terenu porabili 953 ur. Gasilske brizgalne so opravile skoraj 70 ur črpanja vode iz Globetke, helikopter Slovenske vojske, ki je v 15 preletih na požarišče odvrgel čez 30.000 litrov vode, pa je pri gašenju pomagal skoraj dve uri. Vodo je zajemal v gramoznici Babinci. Za gašenje je bilo porabljeno okoli 3.000.000 litrov vode iz hidrantov in Globetke ter okoli 5.000 litrov penila. Stroški, vezani na gašenje požara in stroški izvajanja gasilske službe so znašali 200.319,80 evrov brez DDV. Celotno poročilo je dosegljivo tukaj, spodaj pa je deset zgovornih podatkov o požaru.

Statistika velikega požara

V ljutomerski industrijski coni izbruhnil velik požar
Požar gasilo okoli 300 gasilcev
Na prizorišču požara veliko razdejanje
Nad požar še s helikopterjem
Kako je katastrofalen požar bil viden iz okolice
Kot kažejo prve analize, Globetka ni bila onesnažena
Na trgu merilna postaja za presojo stanja zraka
NIJZ dopolnil priporočila za prebivalce po požaru
Velika verjetnost, da je požar bil podtaknjen
Velik ljutomerski požar naj bi zanetile tri žariščne točke
Županja sprejela gasilce
Zoper neznanega storilca podana kazenska ovadba

Zoper neznanega storilca podali kazensko ovadbo

Kot smo takrat poročali, naj bi s posnetkov na varnostnih kamerah, nameščenih okoli Eko Plastkoma, ki so jih kriminalisti zasegli, razbrali, da ni zagorelo zaradi samovžiga in da je verjetno bil požar podtaknjen, saj naj bi ga zanetile tri žariščne točke, ki so zagorele ob istem času.

Približno tri mesece po požaru so iz PU Murska Sobota sporočili, da so v zvezi s požarom, kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Murska Sobota na Okrožno državno tožilstvo v Murski Soboti zoper neznanega storilca podali kazensko ovadbo za kaznivo dejanje Požiga po 222/I členu KZ-1. Pri tem je tudi ostalo...

Leto večjih požarov

Sicer pa bi leto 2017 v Sloveniji lahko razglasili za leto velikih požarov, saj se je že pred ljutomerskim požarom "zgodil Kemis" v Vrhniki, le dobra dva meseca po katastrofi v podjetju Kemis pa je zagorelo v Zalogu pri Novem mestu, v podružnici celjskega podjetja za zbiranje in predelavo odpadkov Ekosistemi.

Tudi v Ljutomeru je bilo lani več večjih požarov, ko je marca zagorelo ostrešje razdelilne transformatorske postaje, novembra pa je v bližini avtobusne postaje zagorelo več vozil. V začetku letošnjega leta je zagorelo še v Muralesu. Več požarov je bilo lani tudi na Ptuju in okolici, kjer je med drugim zagorelo v obratu za predelavo lesa. Pozneje so tam prijeli požigalca.



Več v Črna kronika