Leto 2009 skozi naš objektiv

Pregled nekaterih dogodkov v minulem letu 2009

Dejan Razlag, sobota, 2. januar 2010 ob 18:394
Leto 2009 skozi naš objektiv

Leto 2009 skozi naš objektiv

Za nami je leto 2009, pred nami pa novo in s tem novi izzivi, želje in upanje. Leto, ki je za nami je v svetu najbolj zaznamovala recesija, brezposelnost in nova gripa, v Sloveniji pa s(m)o se največ ukvarjali z južnimi sosedi, izbrisanimi, tajkuni, Patriami, recesijo ter propadom številnih podjetij in s tem porastom brezposelnosti, ki je še posebej prizadelo našo pokrajino. V nadaljevanju pa si oglejte nekatere prireditve in dogodke, ki so se odvijali v Ljutomeru in okolici.

Leto se je začelo s prvim snegom, ki je pobelil našo okolico. Zima 2008/09 je bila sicer mrzla a na sneg smo morali čakati do sredine januarja.
V januarju so v etnološko kulturnem društvu Künštni Prleki pripravili 2. občni zbor, kjer je častni član postal prleška legenda Alojz Grnjak.

Februarja so v Domu kulture v Ljutomeru podelili Miklošičeva priznanja, ki so jo prejeli Künštni Prleki, Milan Kreft in Danica Potrč. Miklošičeve nagrade niso podelili.
Februar je bil tudi pustno obarvan, v Ljutomeru je potekala pustna povorka Fašenk v Lotmerki, Pustni karneval ter ob koncu pustnega rajanje še Pokop fašenka.

Velika noč je v letu 2009 bila v prelepem spomladanskem vremenu, v maju pa smo v Ljutomeru dočakali 1. sejem Cvet in med, gimazijci gimnazije Frana Miklošiča Ljutomer so na Glavnem trgu pripravili Ples četvork, stranka SD pa je pripravila shod, kjer so navzočim predstavili svoj program pred volitvami v Evropski parlament.
Prenovljen Glavni trg v Ljutomeru je bil sicer v minulem poletju prizorišče številnim prireditvam. Za osnovnošolce so tam pripravili preventivno prireditev Skozi oči voznikov, učenci podaljšanega bivanja OŠ Veržej so pripravili svojo predstavo, pihalni orkester KD Ivan Kaučič pa se je predstavil s koncertom Z glasbo skozi film.
Medtem so na prizorišču za tovarno Krka v Ljutomeru hrumeli motorji na srečanju motoristov MK Samorog, na Jeruzalemu pa so pripravili Salon Jeruzalem 2009.

V sredini junija je naše območje in celotno Slovenijo zajelo uničujoče neurje, ki je uničilo večino pridelkov.
Na Stari Cesti so pripravili turnir v odbojki na mivki in malem nogometu, na Sp. Kamenščaku pa so blagoslovili novo gasilsko vozilo.

V juliju so na Glavnem trgu v Ljutomeru podelili spričevala maturantom Gimnazije Frana Miklošiča, Vlado Kreslin je množico zabaval na Prleški poletni noči, športno pa je bilo na igriščih NK Ljutomer, kjer so pripravili 5. nogometni turnir v spomin Jožetu Lebarju, kjer je slavila ekipa ND Mura 05.

Avgusta je v Ljutomeru potekal že 25. Prleški sejen po celen Lotmerki in 5. Grossmanov festival, v okviru katerega so premierno predvajali prleški celovečerec Vitomirja Kaučiča Korpus Krispi, po ulicah Ljutomeru pa so se potikali zombiji. V Ljutomeru je potekal tudi 14. taborski tek, na trgu pa so po enoletnem premoru spet postavili klopotec, ki ga je občini Ljutomer daroval Matija Bratuša. Motorji pa so avgusta hrumeli v Lukavcih na srečanju MK Moliboga.

V septembru je v Gornji Radgoni potekal že 47. mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA, v Železnih Dverih pa smo prebivalci republike Prlekije proslavljali prvo obletnico le-te. V Mekotnjaku je turistično društvo Stara Cesta pripravilo razstavo buč, v Središču ob Dravi pa je potekal Dan odprtih vrat oljarne Središče ob Dravi. V Ljutomeru smo po mnogih letih spet dočakali nekdaj tradicionalno prireditev Prleška brotva, nezadovoljne delavke podjetja Mura pa so zaradi nevzdržnih razmer stavkale.

V oktobru je društvo KAEMDE v Ljutomeru pripravilo 1. oktober Vinofest in degustacijo vin, v Ljutomeru pa smo dobili tudi svečomat in nato v novembru še mlekomat. Na Ormoški cesti v Ljutomeru pa je ponovno potekala rekonstrukcija cestišča.

November je bil v znamenju Martinovanja v Ljutomeru (1. dan, 2. dan). Obiskali smo tudi Vrtec Ljutomer, kjer so imeli medeni zajtrk.

Veseli december je minil v znamenju 2. Razstave slovenskih jaslic v Veržeju, 10. Božične vasi v Banovcih, številnih Božičnih bazarjev v Ljutomeru ter rokometnega spektakla v novi ljutomerski dvorani, kjer sta se pomerili ekipi RK Jeruzalem Ormož in Celje Pivovarna Laško. Obiskali smo tudi otroško rajanje v Vrtcu Ljutomer, iskanje Miklavževega zaklada na Stari Cesti, praznično okrašen Ljutomer in Križevce pri Ljutomeru, leto pa se je končalo kot se je začelo - s snegom in silvestrovanjem na Glavnem trgu v Ljutomeru.

Za ogled posameznega članka o dogodku, kliknite na povezave v besedilu, lahko pa si ogledate tudi celotno galerijo leta 2009. V nadaljevanju pa si oglejte nakaj video posnetkov in slik minulih dogodkov.




























MHA nedelja, 3. januar 2010 ob 04:24

Dober prispevek! To ja

Dejan nedelja, 3. januar 2010 ob 11:55

Te pa eni provijo, ka se pri nas nič ne dogaja Nasmeh

sončnica četrtek, 7. januar 2010 ob 20:56

Prispevek je dober. Zaj ki mamo toti novi trg v Lotmerki, pa še skoz pogrešan več dogajanja za ta najmlajše, posebno v veselen decembri....Kakšen Miklavž, pa parkli bi bili super....Toto malo hišico pa majo tan brezveze...Bolj ali manj jo uporablja vrtec, pa tu in tam naše pravljičarke, ki se zares trudijo! Se mi vidi, ka se vse okoli po vaseh za velke pa ta male vaščane več dogaja, kak tu v centri.
V mojih cejtih so bile tu v malen parki pravljične hišice, pa živali, pa lepo je bilo okrašeno vse vkup. Pa še hujši cajti so bili, kak zaj. V jih pa so prodavali turški med, pa lizike, pa topli sladoled, medejake, jaboka prevlečena s cukron, čaj, kuhano vino,itd...Če pa že kaj organzirajo, pa dajo take vure, ka še eni pridno delamo v službi.
Prav bi prišlo tudi večje igrišče za najmlajše, pa za najstnike,...npr. park za skejtanje...V Velenji majo to super porihtano...

Dejan četrtek, 7. januar 2010 ob 21:07

Parkli so bili na trgi Nasmeh

Nešče pa te more to organizirati, ka bi se za nejmlejše kej dogajalo. More občina za to poskrbeti.

Sen pa glih prešjič čüja, kak je negda to bilo na trgi, tote hišice pa to v decembri. Lüdi pa vedno, tak ka se je trlo. Zej pa je toti trg bolj prozen kak ne, tüdi gda se ke dogaja.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Zanimivosti