V zadnjih treh dneh se je s Hrvaške vrnilo okoli 63 tisoč slovenskih državljanov

Sedaj za vse, ki se vrnejo iz Hrvaške, velja obvezna 14-dnevna karantena.

Prlekija-on.net, torek, 25. avgust 2020 ob 13:03
V zadnjih treh dneh je južno mejo prestopilo 63 tisoč slovenskih državljanov

V zadnjih treh dneh je južno mejo prestopilo 63 tisoč slovenskih državljanov

V torek, 25. avgusta, sta na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 sodelovala minister za notranje zadeve, Aleš Hojs, in vladni govorec za COVID-19, veleposlanik Jelko Kacin.

Kot je povedal Kacin, "zadnji podatki vendarle kažejo, da se število vnesenih okužb postopno, pa vendar realno znižuje, kar nakazuje na dejstvo, da je Vlada RS na predlog stroke pravočasno reagirala in sprejela pravilno odločitev tudi glede sprememb umestitve držav na t. i. rdeči seznam." Dodal je, da se epidemiološka slika v sosednji državi še naprej slabša. "Na Hrvaškem je trenutna 14-dnevna incidenca že včeraj dosegla 67 okužb na 100.000 prebivalcev."

Sedaj za vse, ki se vrnejo iz Hrvaške, obvezna 14-dnevna karantena

"V zadnjih dneh je bilo veliko vprašanj in kritik vezanih na uvrstitev Hrvaške na rdeči seznam in na posledice za naše državljane. Včeraj ob polnoči se je mirno iztekel rok za vrnitev državljanov domov, od danes pa je za vse, ki se vrnejo iz Hrvaške, obvezna 14-dnevna karantena. Da je bila odločitev odgovorna, potrjujejo tudi zadnji podatki. V ponedeljek so na Hrvaškem zabeležili 136 novih primerov okužbe s COVID-19, izboljšanja glede na trend preteklih dni ni pričakovati. Povečuje se število primerov v županijah, ki so imele doslej manjše število primerov," je povedal ter dodal, da so a slabšanje razmer na Hrvaškem začeli opozarjati 10 dni pred iztekom kasneje določenega roka. "Ob tej priložnosti se želim iskreno zahvaliti ogromni večini državljanov za razumevanje, odzivnost in spoštovanje odločitve vlade."

"Danes imamo ob 1370 včeraj opravljenih testih le 21 pozitivnih. 13 primerov je še v epidemiološki preiskavi, en vnos imamo iz tujine, vnos pa prihaja iz sosednje Hrvaške. Ob teh številkah smo lahko precej bolj mirni v pričakovanju prvega šolskega dne prihodnji torek. Začetek šolskega leta, normalno in polno delovanje šolstva je in ostaja pomembna prioriteta, ne le za učence, dijake, starše in učitelje, ampak tudi za celotno družbo in tudi vlado," je še ob tem dodal.

V zadnjih treh dneh južno mejo prestopilo 63 tisoč slovenskih državljanov

Minister Hojs je postregel s podatkom, da je v treh dneh slovensko-hrvaško mejo prestopilo 226 tisoč potnikov. Od tega je bilo slovenskih državljanov v soboto 22 tisoč, nedeljo 25 tisoč in včeraj 16 tisoč. "Strašnega navala na mejnih prehodih ni bilo. Očitno, kar potrjujejo tudi številke, so slovenski državljani, ko smo začeli objavljati namero vlade, upoštevali naša priporočila," je povedal minister ter dodal, da obremenjenost ni bila takšna, kot so pričakovali. Policija je bila na večje število potnikov in morebitne zastoje pripravljena. Intenzivno obveščanje medijev je prispevalo, da nismo imeli kolapsa na mejah, je še omenil.

"Za vsakega posameznika je moč preveriti, kdaj in kje je prestopil bodisi bosansko-hrvaško mejo ali srbsko-hrvaško mejo. Enako je tudi za prestop slovenskih državljanov za prestop madžarsko-hrvaške meje," še je ob tem povedal Hojs.



Več v Slovenija