Odločitev o spremembi režima na meji, bo sprejeta v četrtek zvečer

Kacin: »Realno je računati, da se bo čas za vrnitev iztekel pred začetkom naslednjega tedna.«

Prlekija-on.net, torek, 18. avgust 2020 ob 16:14
Na obali so razmere najboljše v Istrski županiji

Na obali so razmere najboljše v Istrski županiji

V torek sta na novinarski konferenci glede aktualnega stanja bolezni COVID-19 spregovorila minister za javno upravo Boštjan Koritnik in vladni govorec za COVID-19, veleposlanik, Jelko Kacin.

Kacin je povedal, da je "od včeraj dosegljiva mobilna aplikacija za varovanje zdravja in življenja #OstaniZdrav in torej tudi že uporabna za vse nas. Tudi sam sem si jo že včeraj naložil na moj službeni GSM." Minister Koritnik je ob tem poudaril, da aplikacija nima dostopa do lokacijskih podatkov. "Nima dostopa do drugih podatkov na telefonu, iz katerih bi se lahko razbrala identiteta uporabnika. Ne beleži se lokacija srečanja, niti osebni podatki kontaktov." Aplikacije je sedaj na voljo za imetnike operacijskega sistema Android. "83,45% imetnikov pametnih mobilnih telefonov v Sloveniji uporablja operacijski sistem Android. Aplikacija za uporabnike iOS bo na voljo predvidoma do konca meseca," je še povedal minister.

"V primeru, da smo okuženi s COVID-19, lahko prostovoljno obvestimo uporabnike aplikacije #OstaniZdrav, s katerimi smo se srečali, da smo okuženi. To storimo preko naključnih oddajnih kod, ki v nobenem primeru ne razkrivajo naše identitete," je povedal minister ter dodal, da kot "državljan Slovenije čutim veliko odgovornost, da čim prej uporabim aplikacijo v dobro sebe in v dobro vseh vas. Zdravje je naše največje bogastvo, bodimo odgovorni in privoščimo ga sebi, pa tudi drugim. Z uporabo aplikacije bo to še lažje."

Na Hrvaškem že tretji val?

Kacin je povedal, da je na Hrvaškem največ novih okužb v splitsko-dalmatinski županiji (64,5 na 100 000 prebivalcev) in v Šibensko-kninski županiji (60,9), "prav tam, kjer so znane lokacije nočnih zabavišč. Na obali so razmere najboljše v Istrski županiji," je predstavil številke ter dodal, da je število okuženih v porastu, "zato ne izključujemo več možnosti, da se je na Hrvaškem začel morda že tretji val. Skupaj je v tem trenutku okuženih že 33,42 ljudi na 100.000 prebivalcev." Ob tem so predstavili preglednici, ki "jasno kaže na velik vpliv vnosa okužb iz Hrvaške na epidemiološko sliko pri nas. V zadnjih tednih gre za eksponentni trend, ki pomembno vpliva na razmere pri nas," je povedal Kacin ter dodal, da bi "brez uvoza okužb bila stopnja širitve okuženja, reprodukcijsko število pri nas tam pri 0,68, z nadgradnjo, z rdečim dodatkom pa stolpci s pomočjo uvoza zrastejo na 11 na 100.000 prebivalcev. Če uvoza ne odstranimo, nam reprodukcijsko število zraste na kar 1,24."

Odločitev bo sprejeta v četrtek zvečer

"Moramo sprejeti ukrepe, da bi lahko zamejili uvoz okuženih iz Hrvaške, katere ukrepe, v kakšnem obsegu, za koga in kdaj bo Vlada RS tehtala na predhodnem posvetovanju s strokovnjaki, ki bo jutri na Brdu pri Kranju," je še povedal Kacin ter dodal, da se "zavedamo, da morajo imeti slovenski državljani, ki so na Hrvaškem, dovolj časa, da se ob morebitni spremembi režima na meji vrnejo domov. Odločitev bo sprejeta v četrtek zvečer. Realno je računati, da se bo čas za vrnitev iztekel pred začetkom naslednjega tedna."



Več v Slovenija